Anarchisták Közössége

Cikkek

2010.12.29.

Posted by Öszel on December 29, 2010 at 9:02 AM
 Elmélkedés a piros és kék tablettáról, by Neo esete a Mátrixban

 


Neo életében felbukkant az a lehetőség, hogy eldönthette, hogy a kék tablettát veszi be, vagy a pirosat. Vizsgáljuk meg, mi történik a kék, illetve a piros tabletta választása esetén:

Aki a kék tablettát választja, az meg sem próbál benézni a világ hazug "valósága" mögé - nem akar magának bonyodalmakat -, ezzel elfogadja, hogy elvakított birkává váljon, vagy olyanná, aki a birkákon élősködik, rajtuk hízik. A kék tabletta íze mindig édes, mint az ólomcukoré.

Aki a piros tablettát veszi be - lehet egyszerre vagy apránként is, de mindkét esetben olyan keserű, mint a kinin -, az előtt vagy hirtelen, vagy fokozatosan tárul fel a "nagy hazugság", az emberiség és a társadalmak akaratlagos és akaratlan megtévesztései, a legtöbb dolog, amiben hisz, szertefoszlik, amiről azt gondolta, hogy jó, kiderül, hogy rossz, vagy csak egyszerűen értéktelen, és a rossz nem vált jóvá. A felszín alatt sem az igazság bújik meg, hanem csak egy alattomosabb és finomabb hazugságháló. A piros tabletta korántsem nyugtató és fájdalomcsillapító hatású, mint a kék, éppen ellenkezőleg. Felkavar, nyugtalanná tesz, szomorúsággal tölt el, nem találja a helyét, bármibe próbál kapaszkodni, előbb-utóbb kiderül, hogy vagy valami értéktelent, vagy a semmit szorongatja bőszen.

A kék tabletta sem fenékig tejfel, aki azt választja, az tudat alatt örökké nyugtalan, még akkor is, ha a felszínen minden rendben lévőnek tűnik, úgy él, hogy megfelel a társadalom, a család, a munkatársak elvárásának. És ez a nyugtalanság hajtja bele abba, hogy ő és a körülményei a lehető legpontosabban kövessék társadalmi helyzetének trendjét, bármibe is kerül anyagilag és lelkileg, mert csak a látszat a fontos.

Látom az embereket, a legtöbben a kék tablettát választották, és úgy is élnek, de vannak közöttük olyanok, akik azt játsszák, hogy ők a piros tablettát vették be, és lám, a tabletta nem volt keserű! Nekik semmiség volt bevenni a piros tablettát, és azt ígérik a kéktablettásoknak, hogy a birtokukban van a "fájdalommentes" piros tabletta, és ezt némi - azért a legtöbbször jelentősebb - ellenszolgáltatás árán bárkinek átadják, megmutatják. Ám aki ilyet ígér, az hazudik, és pirosra festett kék tablettákat árul. Néhány hazugságról talán tényleg lerántják a leplet, de cserébe csupán mélyebb és finomabb hazugságot árulnak.

Ismerek néhány "embert", akik a többieknek kékre festett piros tablettát próbálnak adni, mert tudják, hogy a legtöbb ember csak így hajlandó lenyelni. Ezeknek a tablettáknak a hatása lassú, lassan oldódik, és könnyen kiköphető félúton is. Ki is köpik sokan, mert változni és változtatni kellene magukon, és ez így már keserű. Hogy kik azok, akik ezeket a fajta tablettákat adják? Közéjük tartoznak az igazi tanítók, Jézus, a buddhák, és még sokan mások. Nem összetévesztendők ezek az igaz tanítók az egyházakkal, mert azok - tisztelet a kivételnek - kékre festett kék tablettákat osztogatnak, legfeljebb lilákat.

Látok néhány olyan embert, akik bevették a piros tablettát, mégis úgy élnek - többé - kevésbé -, mintha a kéket vették volna be. Elrejtőznek, mert nem tudják mit tehetnének (mit kellene tenniük), vagy félnek (a haláltól, az őrülettől, a társadalmi kirekesztettségtől), és beletemetkeznek valami elfoglaltságba.

Tudok néhány emberről a múltban és a jelenben, akik piros tablettát vettek be, és úgy is viselkednek, mint akik piros tablettát vettek be. Tipikus képviselője ennek a csoportnak az őrült jógi, az őrült szerzetes (a kéktablettás emberek találják őrültnek őket), de viselkedhetnek bárhogyan másképp is, a legközönségesebbtől a legfenségesebbig. Amíg közvetlen kapcsolatba nem kerülünk vele, még egy pirostablettás sem tudja eldönteni, hogy vajon kék vagy piros tablettás-e az illető. Amikor a kapcsolat létrejön, akkor sem lesz az ember bódult ettől, hanem inkább karcol és éget (vagy fagyaszt).

Ha a helyzet ilyen lenne az életben, mint a Mátrix című filmben, még örülhetnénk is, de a legtöbbünkhöz nem jön el Morpheus felkínálni a tablettákat, és a piros tabletta választása után nem kerülünk hirtelen egy másik életbe, hanem nekünk magunknak kell azt átalakítani valami mássá, azaz vagy létrehozzuk azt a helyet, vagy megkeressük, hátha van ilyen hely valahol. Vagyis nekünk sokkal nehezebb, mint Neo-nak. És az is tény, hogy születésünktől fogva nyomják a szánkba a kék tablettát - azaz inkább kék tablettákat -, úgy, hogy majdnem megfulladunk tőle, és csoda, hogy mellette rá tudunk találni néhány piros tabletta szilánkra, és csak reménykedhetünk abban, hogy a kék tabletták nem fogják semlegesíteni azokat. Van olyan, aki nem kapja meg a választási lehetőséget soha, a legtöbben ezek közül született kéktablettások, de nagy ritkán egy-egy olyan pirostablettás is megjelenik, aki így született.

Úgy tűnik, hogy az jár jobban, aki a kék tablettát választja, de akik már pirostablettások, bármennyit átkozódjanak is, legyenek bár öngyilkosok a piros tabletta sokkjától, újra és újra a piros tablettát választanák, mert a hazugságoktól lecsupaszított, ezért élhetetlen világ mégiscsak jobb a számukra, mint a hazugságba csomagolt, ezért élhetetlen világ.


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

3 Comments

Reply Nihilist
8:26 AM on November 20, 2011 
Idézet:

Hadd mondjam el,miért vagy itt.
Azért,mert tudsz valamit.
Bár nem tudod megmagyarázni,de érzed.
Érezted egész életedben.
Hogy valami nem stimmel a világgal.
Nem tudod pontosan mi,de olyan,mint egy szilánk az agyadban,ami megőrjít.
Ez az érzés hozott el hozzám.
Tudod miről beszélek?

A Matrix-ról?

Akarod tudni,hogy mi az?
A Matrix ott van mindenütt.
Körülvesz bennünket.
Még itt,ebben a szobában is.
Azt látod,ha kinézel az ablakon?és,ha bekapcsolod a TV-t.
Érzed mikor munkába mész,és amikor templomba,amikor befizeted az adódat.
A világ az melyet a szemed elé húztak.
Hogy eltakarják vele az igazságot.

Miféle igazságot?

Azt,hogy egy rabszolga vagy Neo.
Mint mindenki más,rabságban születtél.
Egy börtönben,mely érzékszerveiddel fel nem fogható.
Börtön,az elméd számára.
.......

Ne feledd:
Amit kínálok,az csupán az igazság,semmi több.

Kövess hát!

Idézet:

"Egy olyan anomália szülötte vagy, amit erőfeszítéseim dacára nem tudtam kiiktatni a rendszeremből,
melyet máskülönben a harmónia, és a pontosság jellemez.
A probléma, jóllehet makacsul fennáll, tökéletesen kiszámítható, következésképpen kontrollálható.
Ezért vagy te most szükségszerűen itt!"

"...Véletlenül talált rá a megoldásra, miközben a vizsgált személyek 99%-a,
ha választhatott, elfogadta a programot,
még ha a választás lehetősége, szinte nem is tudatosult benne.
A megoldás bár működött, egyértelműen egy hibára épült,
és létrehozta azt az egyébként önellentmondó,
alapszintű anomáliát, amit ha nem kezelnek, tönkre is teheti a rendszert."

ERGO akik elutasítják a programot, bár elenyésző kisebbségben vannak,
rohamosan növelik a katasztrófa bekövetkeztének esélyét.
Reply Öszel
9:48 AM on December 29, 2010 
Egyetértek. :)
Reply Kollár Dávid
9:39 AM on December 29, 2010 
A probléma továbbra is az, hogy mindenki kék tablettával a szájában születik. Ha mindenki bevenné a piros tablettát, a legjobb íze - hosszútávon - annak lenne.